Je leest het overal, en je weet vast ook dat het superduper belangrijk is dat de SEO op jouw website in orde is. Maar wat is SEO nu eigenlijk precies? En hoe belangrijk is het echt?

 

Wat is SEO precies?

SEO staat voor Search Engine Optimization, ofwel zoekmachineoptimalisatie. Het is een verzamelnaam voor alles wat je aan je website kunt doen om deze hoger te laten ranken in een zoekmachine, vooral Google. Zoekt iemand naar de dienst of het product dat jij aanbiedt? Dan wil je dat jouw website als één van de eersten verschijnt bij de resultaten in Google. In elk geval op de eerste of tweede pagina. Goede SEO kan daarvoor zorgen.

Optimalisatie van de content - goede SEO-teksten

Er zijn een aantal dingen die heel belangrijk zijn bij het optimaliseren van je website. Allereerst is er de content. Google vindt het belangrijk dat zoekers het antwoord op hun vraag vinden. De websites die op de eerste pagina’s komen, hebben dan ook goede en unieke informatie. En het antwoord op de vraag van de zoeker. Om te weten waar veel mensen op zoeken, zijn er fijne hulpmiddelen. Zo kun je uitzoeken op welke zoekwoorden (of ‘keywords’) veel gezocht wordt. Ook kun je zien of er veel concurrentie is op bepaalde zoekwoorden. Soms is het een goed idee om te beginnen met een zoekwoord met minder concurrentie. Misschien zoeken er ook wel minder mensen op dat zoekwoord, maar jij bent wel zichtbaar in de resultaten. En trekt dus bezoek naar je website. De zoekwoorden kun je verwerken in je teksten. Uiteraard moet de tekst grammaticaal kloppen, en geen kromme zinnen bevatten. Bovendien moet de tekst goede informatie verschaffen. Om die reden geeft Google de laatste tijd de voorkeur aan langere teksten. Let er wel op dat de inhoud relevant blijft: voor sommige onderwerpen is het plaatsen van een lange tekst simpelweg onzin. Blijf bij het onderwerp en gebruik zoveel woorden als jij nodig hebt.

Citroengroen, SEO teksten, goedkope SEO tekstschrijver, SEO, website, MKB, tekstschrijver, teksten voor website, eenvoudige website laten bouwen, website laten bouwen

Technische SEO

Met het schrijven van goede en geoptimaliseerde teksten ben je er nog niet. Er zit ook een hele technische kant aan SEO, zoals snelheid, indexen, XML sitemaps, categoriseren, linkbuilding etc. Ook let Google op de gebruiksvriendelijkheid van je site, hoe duidelijk is het voor de gebruiker? Dat is de reden dat ik zelf nu ook websites bouw, voornamelijk voor midden- en kleine bedrijven. De basis en structuur van de website moet goed zijn. Zo help je Google (de crawlers van Google) om jouw website goed te ‘lezen’, en te begrijpen. Pas dan kan Google je ook aanraden aan zijn gebruikers. Door meteen vanuit de gedachte aan SEO te gaan bouwen, heb je al een voorsprong op anderen.

Omdat SEO een doorlopend ‘project’ is – je bent nooit klaar – kan het voor startende ondernemers te duur zijn om iemand in te huren. Zeker wanneer het gaat om iemand die weet wat hij/zij doet, en daar dus ook een eerlijk bedrag voor vraagt. Voor die mensen, die natuurlijk wel willen ranken om, van hun onderneming een succes te maken, heb ik een training ontwikkeld. Hierbij leer je de basis van SEO, en ik maak een plan voor jouw website. Jij voert het vervolgens zelf uit. Zo weet je wat er gedaan is, en kun je dat bij nieuwe posts of pagina’s weer zelf toepassen. Handig toch?

Organische resultaten of SEA

Je kunt ook adverteren in Google, ook wel SEA of Search Engine Marketing (zoekmachinemarketing) genoemd. Deze betalende websites worden bovenaan in Google getoond, met waarbij aangegeven wordt dat het om een advertentie gaat (met kleine letters). Dit kan een goede manier zijn om bezoekers naar je site te trekken. Je moet hiervoor betalen, maar je betaalt pas wanneer er iemand daadwerkelijk op je advertentie klikt. En je kunt van tevoren aangeven hoeveel je maximaal wilt besteden. Je kunt het dus bijvoorbeeld eens proberen voor een klein bedrag. Vooral als je net begin kan dat zin hebben. Het duurt namelijk minstens een paar weken, maar meestal een aantal maanden voordat Google een nieuwe website hoog laat ranken. Om alvast bezoekers te trekken kun je dus wat adverteren. SEA heeft officieel geen invloed op je SEO.

hoe kom ik bovenaan in Google?, SEO teksten, goedkope SEO tekstschrijver, SEO, website, MKB, tekstschrijver, teksten voor website, eenvoudige website laten bouwen, website laten bouwen, wat is SEO
De resultaten wanneer ik zoek op 'fiets kopen amsterdam'. De bovenste resultaten zijn betaalde advertenties.

Wat is SEO nu echt en wat wil Google?

SEO is de optimalisatie voor de wensen van Google. En deze veranderen doorlopend. Het is dan ook belangrijk om niet alleen uit te gaan van de gratis tools (zoals Yoast) om je content te optimaliseren. Ze helpen je zeker een eind op weg, maar je zult ook naar de structuur en snelheid van je site moeten kijken. En de ontwikkelingen bijhouden. Het addertje onder het gras is namelijk dat Google ons geen kijkje onder de motorkap geeft. Je weet dus nooit precies wat werkt. Een goede SEO specialist zit dan ook boven op de ontwikkelingen, en heeft een goed netwerk. Zo vogelen we uit wat goed werkt. En daar pluk jij de vruchten van!